top of page

משפט ציבורי: מינהלי, חוקתי, רשויות-מקומיות, ניסוח הצעות חוק

עתירות מנהליות ועתירות לבג"צ 

 

"בית סילבר", דרך אבא-הלל 7, מתחם הבורסה, רמת-גן
טל': 03-6494555  פקס: 03-6494554

 

קמפיין בחירות

 

ליווי משפטי ויעוץ משפטי לקמפיין בחירות לכנסת, פריימריס (בחירות מקדימות), בחירות מוניציפאליות ובחירות לאירגוני עובדים. התמקצעות בדיני בחירות 

 

 

נבחר ציבור וכל מי שחפץ להיבחר למשרה ציבורית צריך לעתים רבות לעבור מספר תהליכים של מערכות בחירות פנימיות וחיצוניות. 

בחירת רשימת מועמדים לכנסת (פריימריס):

 

כאשר עסקינן בבחירות מוקדמות לכנסת (פריימריס מפלגתיים), במפלגות בהן קיימת שיטת בחירה דמוקרטית ("דמוקרטיה פנימית") יש צורך בליווי משפטי צמוד על מנת לוודא שהוראות תקנון המפלגה מקוימות ושמערכת הבחירות מתנהלת כסדרה.

בכל מפלגה קיים בדרך כלל מוסד משפטי אליו ניתן לעתור במקרים בהם מתגלים אי סדרים בהתנהלות המפלגה בזמן מערכת בחירות ובכלל (בית דין מפלגתי או מוסד לבירור עתירות). במידה ולא ניתן לקבל שם את הסעד הדרוש ניתן לפנות בעניין לבית המשפט המחוזי ע"י הגשת עתירה מנהלית.

 

בחירות לרשויות המקומיות (בחירות מוניציפאליות):

 

מערכת בחירות לרשויות המקומיות מתאפיינת בהרמה מאוד אמוציות והינה רוויית אינטרסים, דבר המצריך פיקוח הדוק של המועמדים על וועדת הבחירות המקומית, המורכבת מנציגי הסיעות היוצאות במוצעת העיר. העובדה שמנגון הרשות המקומית נשלט לעתים על ידי חברים במועצת העיר היוצאת, יכולה לעתים רבות להקשות על רשימות הקוראות תיגר על השלטון הקיים או המבקשת להיבחר בפעם הראשונה למועצת העיר. 

 

מועמד לראשות עיר וכן רשימות מועדים למועצת הרשות המקומית זקוקים לליווי משפטי צמוד לקמפיין הבחירות המקומיות, וזאת על מנת לוודא שכל ההליך מתנהל באופן תקין, החל מוועדת הבחירות המקומית וכלה בנוגע למנגנון העירוני שאמור להישאר נייטראלי ולנהוג באופן שוויוני כלפי כל המתמודדים. תופעה ידועה הינה אכיפה סלקטיבית בנוגע לחוקי הבחירות באמצעות הפיקוח העירוני.

 

במקרים בהם מתבצעות עבירות על חוקי הבחירות ניתן לפנות בעתירה לוועדת הבחירות המרכזית בראשותה עומד שופט/ת בית המשפט העליון.  

 

 

בחירות לוועדי עובדים:

הבחירות לארגוני וועדי עובדים הופכות לא אחת לאמוציונליות מאוד במקרים בהם אין הסכמה רחבה בקרב העובדים על זהות אנשי הוועד שאמורים לייצג אותה. בעיקר במקרים בהן מתעוררת תחושה כי הוועד משתף פעולה באופן הדוק מידי עם הנהלת החברה, אשר לעתים אף מגלה מעורבות מסוימת לטובת צד אחד במערכה, בעיקר כנגד קוראי תיגר למיניהם.

 

במקרים בהם מתגלים אי סדרים בניהול בחירות לוועדי עובדים ו/או אי הקפדה על הוראות התקנון, קיימת אפשרות לעתור למוסדות הרשות השופטת בהסתדרות העובדים הכללית וכמובן במקרים שמצדיקים זאת להגיש אף עתירה לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים. 

 

סיכום:

משרד עורכי-הדין דוידוב-בנימיני ושות' התמקצע בדיני בחירות מספק ליווי משפטי צמוד או נקודתי למועמדים המנהלים קמפיין בחירות לכנסת (פריימריז), לרשויות המקומיות ולוועדי עובדים. המשרד צבר ניסיון מקצועי רב והינו בעל התמחות בתחומים אלה.

 

 

עו"ד אדיר בנימיני

דוידוב-בנימיני ושות'

 

 

 

הבעיה המוסדית במשטר הדמוקרטי

 

"חובה עלינו ללמוד שלטווח הארוך כל הבעיות הפוליטיות הן בעיות מוסדיות, בעיות המסגרת החוקית ולא בעיות אישיות, וכי רק בפיקוח מוסדי על הכוח אפשר להבטיח את ההתקדמות לקראת שוויון".

 

 

קרל פופר

 

 [קרל פופר החברה הפתוחה ואויביה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת "שלם") ירושלים: 2003]

הפרת התחייבות היא מיסודות אי-הצדק

 

 

"הכל מודים שאי-צדק הוא שלא לעמוד בדבור: להפיר התחייבות, בין שהיא מפורשת ובין שהיא בלתי-מפורשת, או להכזיב את התקווה שעוררו מעשנו, לכל הפחות כשעוררנו את התקוות הללו ביודעים וברצון".

 

ג'ון סטוארט מיל

 [ג'ון סטוארט מיל התועלתיות תרגם: אריה סימון (הוצאת מאגנס, תשנ"ד)  עמ' 108]

"Dic, hospes, Spartae nos te hic vidisse iacentes, Dum sancits patriae legibus obsequimur"

 

"עובר-אורח אמור בספרטא כי ראית אותנו כאן מוטלים, בצייתנו לחוקיה הקדושים של המולדת".

הכתובת על קבר 300 גיבורי ספארטה ב"קרב תרמופילאי", בהנהגת המלך לאונידס שבלמו את פלישת הצבא הפרסי.

 

כל זר (עובר-אורח) שהגיע למקום התבקש על פי הכיתוב לספר בספרטא כי כאן הם מוטלים "לאחר שצייתו לחוקיה הקדושים של המולדת". 

 

300 החיילים הספארטנים הפילו במחנה הפרסי 20.000 חיילים, הודות למהלך צבאי מבריק של עריכת הקרב בתוך במעבר יבשתי צר מידות בתרמופלאי. שם לא היה שום ייתרון למימדי הצבא הפרסי (כ- 300 אלף חיילים).

 

ביחד עם קרב "מרתון" ו"סאלמיס", קרב תרמופילאי נחשב לאחד משלושת הנצחונות הגדולים של היוונים על הפרסים.

האנקדוטה במקור מספרו של הרודוטוס. תרגום שלה ללטינית הוא מתוך ספרו של מרקוס טוליוס קיקרו "שיחות בטוסקולום".

"עשה את מעשיך באופן שהכלל שעל פיו אתה עושה אותם, יכול להתקבל כחוק על ידי כל יצור שכלי"

 

עמנואל קאנט

"אין זה מתפקידה של הממשלה לשמור על האזרחים מלטעות; תפקידם של האזרחים הוא לשמור על הממשלה מלטעות

(השופט רוברט ה. ג'קסון)

בבית המשפט העליון

עו"ד אדיר בנימיני

מנהל מחלקת המשפט הציבורי בדוידוב-בנימיני ושות'

עו"ד אדיר בנימיני

מנהל מחלקת המשפט הציבורי בדוידוב-בנימיני ושות'

מילוי דרישות הצדק 

 

"המצוה לשלם טובה תחת רעה לא נחשבה מעולם למילוי דרישה צודקת אלא למקרה שבו מוותרים על דרישות הצדק מתוך התחשבות בנימוקים אחרים".

 

ג'ון סטוארט מיל

 

[ג'ון סטוארט מיל התועלתיות תרגם: יוסף אור (הוצאת מאגנס, תשס"ג)  עמ' 108]

מושג החוק וכוח הכבידה

 

"יצירת משמעות משפטית - בריאת חוק - מתחוללת תמיד באמצעות תווך שהוא תרבותי במהותו[...] תהליך היצירה הוא הוא קולקטיבי או חברתי".

 

רוברט קאבר

 

[רוברט קאבר נומוס ונראטיב תרגם: אביעד שטיר (הוצאת מאגנס, תשע"ב)  עמ' 7-8]

על החולי המובנה של המוסדות המדיניים 

 

"עקרון ההרס במונרכיות מוחלטות טמון בהרחבת השררה המלכותית ללא סייג וללא היגיון. צעד הנוטה לסלק את הסייגים החוקתיים המשמשים משקל נגד לשררה כזאת, יוסיף חטא על פשע גם אם זמן רב דומה יהיה שאין חשים בנזקו. גם בארצות שבהן שולטת דמוקרטיה, בארצות שבהן העם מושך הכל אליו בלי הרף, חוקים המזרזים ומאדירים יותר ויותר את התהליך הזה פוגעים במישרין בעצם קיומו של השלטון[...] מלבד כוחו של העם, צריך שתהיינה כמה רשויות, שגם אם לא תהיינה לגמרי בלתי תלויות בעם תפעלנה בתחומן במידה רבה של עצמאות; ושלמרות ההכרח להישמע להנחייתו המתמדת של הרוב תוכלנה להילחם בגחמותיו ולדחות את התביעות המסוכנות".

 

אלכסיס דה-טוקוויל

 

לכסיס דה-טוקוויל הדמוקרטיה באמריקה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ח-2008, עמ' 141]. 

 

על בחירת מועמדים מתוך אסיפה 

 

"אדם יחיד ונבון בעל דעה משלו, אינו נתון לאותם הפרעות ועיוותים הנובעים מאותו ריבוי השקפות, רגשות ואינטרסים, המפריעים לעתים קרובות להחלטותיו של גוף אנשים ומעוותים אותן. אין דבר המפעים את יצרי לבם של בני האדם יותר משיקולים אישיים, בין שהם מתייחסים לנו עצמנו ובין שהם מתייחסים לאחרים, אשר יהיו מושאים לבחירתנו או להעדפתנו. לפיכך, כל אימת שנפעיל את הסמכות למנות אנשים למשרות על-ידי אספה, עלנו לצפות לכך שיוצגו לפנינו לראווה כל ריגשי החיבה והעוינות הפרטיים והמפלגתיים, ההעדפה והסלידות, הזיקות והיריבויות, המפעילים את האסיפה".

 

אלכסנדר המילטון

 

[פובליוס הפדרליסט (#76) תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ב-2001, עמ' 379]. 

 

דוידוב-בנימיני ושות' - חברת עורכי-דין

משפט ציבורי: עתירה מנהלית, עתירה לבג"צ, משפט מוניציפלי וניסוח הצעת חוק
"בית-סילבר", דרך אבא הלל 7, מתחם הבורסה, רמת-גן

טל': 03-6494555; פקס: 03-6494554

bottom of page