top of page

משפט ציבורי: מינהלי, חוקתי, רשויות-מקומיות, ניסוח הצעות חוק

עתירות מנהליות ועתירות לבג"צ 

 

"בית סילבר", דרך אבא-הלל 7, מתחם הבורסה, רמת-גן
טל': 03-6494555  פקס: 03-6494554

 

קמפיין מוניציפאלי

 

ליווי משפטי ויעוץ משפטי שוטף או נקודתי לנבחרי ציבור ברשויות המקומיות (חברי מועצת עיר); ליווי משפטי לקמפיין בחירות מוניציפאליות לרשויות המקומיות 

 

 

נבחר ציבור במועצת רשות מקומית זקוק כיום יותר ויותר לנגישות לכלים משפטיים על מנת לקדם אג'נדה של שמירה על מנהל תקין וטוהר מידות. לעתים רבות זאת האופציה האחרונה שנותרה בידו במצבים מסוימים בו הוא נאלץ להתגונן מפני מהלכים שנוקטים כלפיו. 

קריסת "שומרי הסף":

משרד הפנים כבר מתקשה במשך תקופה ארוכה, העומדת לפחות על למעלה משני עשורים, ליתן מענה מעמיק ואפקטיבי לפניות של נבחרי ציבור ברשויות המקומיות. פניה של חבר מועצה, המגיעה לפונקציה כלשהי במשרד הפנים, מועברת בדרך-כלל אל ראש הרשות המקומית (לקבלת תגובתו), וכאשר זו נשלחת היא מועמדת אחר כבוד כמענה לנבחר הציבור המקומי. בדרך כלל בלווי הערה כגון: "לאור האמור בתגובתו של ראש הרשות, אין אנו מוצאים מקום להידרש לסוגיה".

התחושה השלטת בקרב נבחרי ציבור בשלטון המקומי הינה שמשרד הפנים בסופו של דבר מעדיף לגבות את ראש-הרשות על פני בדיקה מעמיקה של טענות חברי המועצה שמלינים כלפיו.

משרד מבקר המדינה ואגף הביקורת של משרד הפנים עושים עבודה נאמנה, המלווה בהרבה כוונות טובות, רק שהביקורת שלהם הינה רנדומלית ולא יכולה לספק מענה בסוגיות ספציפיות ובוערות. לכך צריך להוסיף כי גם במקרים בהם ניתן מענה מדובר במענה מאוחר, בדמות בהמלצות אותן צריך ליישם, לעתים אחרי שחלפו למעלה משנה או שנתיים מיום הפניה המקורי.

פנייה לבית המשפט:

בנסיבות רבות מוצא עצמו נבחר ציבור במועצת רשות מקומית במצב בו לאחר שפנה כמעט לכל גורם ממשלתי אפשרי, בסיטואציה בה הדרך היחידה להביא לתיקון הפגם היא באמצעות הגשת עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית המשפט לעניינים מנהליים. מדובר גם באמצעי לעורר את הרשויות המפקחות שאמורות לשמש כ"שומרי סף" לבחון את עמדתם מחדש ואולי אף לפשפש במעשיהם.

 

המחוקק העניק סמכויות רבות לראשי-הרשויות, ומלבד העובדה שהם נהנים מיחס מועדף בקרב מרבית הפונקציות במשרד הפנים, הם לעתים מנצלים כוח זה לרעה. במקרים רבים הדרך היחידה להביא לתיקון המעוות היא על-ידי הגשת עתירה מנהלית שתחייב את כל הגורמים להידרש לסוגיה כאמור.

 

דוגמא מובהקת לאותו כוח מופרז אותו העניק המחוקק לראש הרשות ניתן למצוא בהוראות סעיף 123א(א) לפקודת העיריות [נוסח חדש], התשכ"ה-1965 (להלן: "פקודת העיריות"). סעיף זה נותן לראש הרשות את הכוח להדיח מן מהמועצה חבר מועצה ש"נראה לו כפסול לכהונה" מן הטעמים שמפרט החוק. "סעיף ההדחה" הזה הופעל מספר פעמים במהלך השנים האחרונות, וחבר המועצה שהודח הוחזר לתפקידו על ידי בית המשפט, לאחר עתר בעניין לבית המשפט לעניינים מנהליים.

 

זוהי דוגמא אחת מיני רבות למצבים בהם ייאלץ חבר מועצה ברשות מקומית להגיש עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים.  

 

בחירות לרשויות המקומיות (בחירות מוניציפאליות):

 

מערכת בחירות לרשויות המקומיות מתאפיינת בהרבה מאוד אמוציות והינה רוויית אינטרסים, דבר המצריך פיקוח הדוק של המועמדים על וועדת הבחירות המקומית, המורכבת מנציגי הסיעות היוצאות במוצעת העיר. העובדה שמנגון הרשות המקומית נשלט לעתים על ידי חברים במועצת העיר היוצאת, יכולה לעתים רבות להקשות על רשימות הקוראות תיגר על השלטון הקיים או המבקשת להיבחר בפעם הראשונה למועצת העיר. 

 

מועמד לראשות עיר וכן רשימות מועדים למועצת הרשות המקומית זקוקים לליווי משפטי צמוד לקמפיין הבחירות המקומיות, וזאת על מנת לוודא שכל ההליך מתנהל באופן תקין, החל מוועדת הבחירות המקומית וכלה בנוגע למנגנון העירוני שאמור להישאר נייטראלי ולנהוג באופן שוויוני כלפי כל המתמודדים. תופעה ידועה הינה אכיפה סלקטיבית בנוגע לחוקי הבחירות באמצעות הפיקוח העירוני.

 

במקרים בהם מתבצעות עבירות על חוקי הבחירות ניתן לפנות בעתירה לוועדת הבחירות המרכזית בראשותה עומד שופט/ת בית המשפט העליון.  

 

סיכום:

משרד עורכי-הדין דוידוב-בנימיני ושות', שהתמקצע בתחום דיני-הבחירות, מספק ליווי משפטי צמוד או נקודתי לחברי מועצת עיר מכהנים ובתקופת הבחירות ליווי ויעוץ משפטי למועמדים המנהלים קמפיין בחירות לרשויות המקומיות. המשרד צבר ניסיון מקצועי רב והינו בעל התמחות בכל הדינים הקשורים למערכת הבחירות.

 

 

עו"ד אדיר בנימיני

דוידוב-בנימיני ושות'

 

 

 

שוייון ודרישת הצדק

 

 

"כל אדם סובר שהשוויון הוא דרישת הצדק, וחוץ מבמקרים שבהם הוא חושב שצורך-השעה דורש אי-שוויון. גם התומכים באי-שוויון היותר מחפיר באשר לזכויות עצמן, חושבים שהדרישה להגן באופן שווה על זכויות הכל היא דרישה צודקת".

 

ג'ון סטוארט מיל

 [ג'ון סטוארט מיל התועלתיות תרגם: אריה סימון (הוצאת מאגנס, תשנ"ד)  עמ' 111]

"Ubi peccat aetas maior, male discit minor"

 "כשמנהיגי המדינה חוטאים, תושביה יחטאו אף הם" 

"רבים המטיבים לדעת כיצד לא לשגות, מהיודעים לתקן את שגיאותיהם"

 

מספרים כי כאשר רצה אחד החברים בסנאט הרומי להגן על המצביא, פובליוס קורנליוס סקיפיו "אפריקנוס", בגין החלטתו שלא להעניש את אחד הפרופקטורים הכפופים לו, על רקע מעללי הביזה של אחת הערים בסיציליה, אמר אותו סנאטור רומי במהלך הדיון בסנאט כי "רבים המטיבים לדעת כיצד לא לשגות, מהיודעים לתקן את שגיאותיהם". 

 

נדמה שזו המציאות בדיון הציבורי עד היום; בכל שיח ציבורי תמיד ימצאו כאלה יעדיפו תמיד למצוא את הפגמים ואת "החורים" לשיטתם בכל תוכנית שבאה ליצור רפורמה או שינוי, וזאת מבלי להציע כל תוכנית אלטרנטיבית או חלופית למצב הקיים.

 

"לעולם יש לבחור אם לא ברע במיעוטו, אזי לפחות בטוב במירבו, לא בטוב המושלם", כך כתב, ג'יימס מדיסון, באחד מכתבי "הפדרליסט". שם הדיון נסב כמובן על סוגיות הקשורות לחוקה האמריקנית המתגבשת ושיטת הממשל החדשה אותה שאפו ליצור. מדיסון המשיל את המצב באמריקה לחולה אנוש, על ערש-הדווי, אשר כל מיני "יועצים" מזהירים אותו לבל ייקח תרופה מסוימת, מבלי להציע לו כל אלטרנטיבה לריפוי כלשהו. מכאן קובע מדיסון, שתוכנית איננה חייבת להיות "כלילת השלמות", די בכך שהמצב הקיים או שהליקויים בתוכנית האלטרנטיבית הם רבים יותר [פובליוס הפדרליסט (מס' 41) תרגום: אהרן אמיר (הוצאת "שלם") ירושלים: התשס"ב, עמ' 203].

הנשיא ה- 26 של ארה"ב, תאודור רוזוולט, התפרסם בכך שאמר כי בעת הצורך לקבל החלטה הדבר הטוב ביותר הוא לעשות את הדבר הנכון; הדבר השני בטיבו זה לעשות את הדבר השגוי והדבר הגרוע ביותר הוא לא לעשות דבר.

כישורים תיאורתיים להיות מנהיג טוב

 

(Servius Sulpicius Galba)

 

 

בשנת 69 לספרה (המכונה בדפי ההיסטוריה הקלאסית כ"שנת ארבעת הקיסרים"), לאחר הסתלקותו היזומה של נרון קיסר, עלה על כס השלטון ברומא סרוויוס סולפיקיוס גלבה.

 

עלייתו לשלטון של גלבה באה לאחר הדחתו של נירון קיסר, שאיבד כנראה את שפיותו, וזו קטעה את שושלת הקיסרים היולו-קלאודיים, שראשיתה ביוליוס קיסר. ההיסטרויון הרומי סויטוניוס מספר בביוגרפיה שכתב על "שנים-עשר הקיסרים", כי לקיסר גאלבה היה את כל הרקע הנכון להצליח כמנהיג וכשליט וזאת למרות שלא היה קשור משפחתית אל בית הקיסרים.  

 

למרות שהיה בעל אותה הכשרה מתאימה, שלטונו החזיק בסופו של דבר מעמד במשך מעט יותר מחצי שנה, שבסופה נרצח הקיסר בשל התנהלות פוליטית כושלת. 

 

שלטונו הקצר של הקיסר גלבה מאפיין את אותם מנהיגים בימינו ולאורך ההיסטוריה אשר התקיימו בהם כל התכונות והניסיון הדרושים כדי להצליח, אך ברגע האמת כשלו בסופו של דבר.

 

ההיסטוריון הרומי טאקיטוס סיכם במשפט אחד את שלטונו של גלבה בספרו "דברי הימים": "הכל מסכימים כי היה ראוי להיות קיסר, אלמלא עלה לשלטון".

 

---

שנת 69 החלה עם הקיסר גלבה שנרצח ב-15 לינואר; הקיסר אותו התאבד ב-17 לאפריל; והקיסר יטליוס נרצח בלינץ' ב-20 לדצמבר. אספסיאנוס היה לקיסר הרביעי בשנה זו.

 

עו"ד אדיר בנימיני

דוידוב-בנימיני ושות'

עו"ד אדיר בנימיני

מנהל מחלקת המשפט הציבורי בדוידוב-בנימיני ושות'

ריבוי החוקים - הבעיה והפתרון

 

"ריבוי מערכות החוקים, פוריותו השופעת של העיקרון הבורא-חוק, הם היוצרים את הבעיה אשר בית המשפט והמדינה הם הפתרון לה".

 

רוברט קאבר

 

[רוברט קאבר נומוס ונראטיב תרגם: אביעד שטיר (הוצאת מאגנס, תשע"ב)  עמ' 38]

על בחירת מועמדים מתוך אסיפה 

 

"כל אימת שנפעיל את הסמכות למנות אנשים למשרות על-ידי אספה, עלנו לצפות לכך שיוצגו לפנינו לראווה כל ריגשי החיבה והעוינות הפרטיים והמפלגתיים, ההעדפה והסלידות, הזיקות והיריבויות, המפעילים את האסיפה. הבחירה שתיעשה בכל עת בנסיבות כאלה תהיה, כמובן, תוצאה מניצחונה של מפלגה אחת על זולתה, או תוצאה מפשרה בין המפלגות. בשני המקרים כאחד, לעתים קרובות מדי יתעלמו מסגולותיו של המועמד עצמו".

 

אלכסנדר המילטון

 

[פובליוס הפדרליסט (#76) תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ב-2001, עמ' 379]. 

 

צדק ושיוויון 

 

"מושג השויון, שלעתים קרובות הוא חלק יסודי מן הצדק הן להלכה והן למעשה, ומהוה, בעיני רבים, את מהותו".

 

ג'ון סטוארט מיל

 

[ג'ון סטוארט מיל התועלתיות תרגם: יוסף אור (הוצאת מאגנס, תשס"ג)  עמ' 110]

על החולי המובנה של המוסדות המדיניים 

 

"רק שתי דרכים יש לממשלות להתגבר על התנגדותם של הנשלטים: הכוח הפיזי שברשותן, והכוח המוסרי שהן שואבות מפסיקותיהם של בתי המשפט".

 

אלכסיס דה-טוקוויל

 

לכסיס דה-טוקוויל הדמוקרטיה באמריקה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ח-2008, עמ' 143]. 

 

בבית המשפט העליון

עו"ד אדיר בנימיני

מנהל מחלקת המשפט הציבורי בדוידוב-בנימיני ושות'

דוידוב-בנימיני ושות' - חברת עורכי-דין

משפט ציבורי: עתירה מנהלית, עתירה לבג"צ, משפט מוניציפלי וניסוח הצעת חוק
"בית-סילבר", דרך אבא הלל 7, מתחם הבורסה, רמת-גן

טל': 03-6494555; פקס: 03-6494554

bottom of page